TINERII, UNIȚI PENTRU CLIMĂ

Published Date: April 18, 2021

50.000 de elevi din opt țări din regiunea Europei și Asiei Centrale beneficiază de programul educațional pe domeniul climei.

ÎN FRUNTEA MIȘCĂRII PENTRU CLIMĂ

Tinerii din întreaga lume se implică tot mai mult în promovarea acțiunilor climatice.

„Copiii și tinerii reprezintă energia și gândirea creativă pentru acțiunile climatice. Este de datoria noastră de a-i implica și abilita prin intermediul instruirii și învățării inovative privind schimbările climatice”, afirmă Armen Grigoryan, Liderul echipei regionale pentru schimbări climatice și reducerea riscului de dezastre, PNUD Europa și Asia Centrală.

BILANȚUL IMPLICĂRII A 8 ȚĂRI

Acordând asistență pentru accelerarea acțiunilor tinerilor din Europa și Asia Centrală, Boxa climaterică este un program educațional integrat privind aspectele climatice, care a fost lansat în 2015.

Fiind axat pe copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, curriculum-ul a fost conceput astfel încât să învețe elevii cum să ducă un mod de viață prietenos climei și mediului.

Până la acest moment, de programul educațional au beneficiat 50.000 de elevi din opt țări din Europa de Est și Asia Centrală: Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Boxa climaterică include un manual ilustrat pentru elevi, un set de cărți de jucat numit „Chestionar climatic”, o hartă de perete care indică efectele posibile ale schimbărilor climatice și un poster cu recomandări pentru a reduce amprenta de carbon a fiecăruia.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ A EDUCAȚIEI CLIMATICE

Programul permite profesorilor din școli să transmită elevilor cunoștințe actuale privind schimbările climatice și să inspire tinerii să întreprindă acțiuni climatice.

Curriculumul este flexibil, incluzând activități în grup, proiecte și experimente, precum și materiale pe care elevii le pot utiliza în mod individual. Acesta a oferit atât profesorilor, cât și tinerilor posibilitatea de a prelua controlul asupra educației privind schimbările climatice, implicându-i într-un mod interactiv în subiectele abordate și combinând învățarea cu divertismentul.

INVESTIȚII ÎN PROFESORI

Profesorii accesează informații actualizate și temeinice din punct de vedere științific cu privire la schimbările climatice și primesc îndrumare privind modalitatea de prezentare a subiectului schimbărilor climatice, toate acestea fiind ajustate la contextul/ curriculum-ul național.

Doar în 2018, aprox. 750 de profesori din opt țări s-au implicat în activități de instruire și creștere a nivelului de conștientizare, susținute de Boxa climaterică.

Programul a implicat și Ministerele Educației din aceste țări, pentru a familiariza cercurile academice cu Boxa Climaterică.

Conform datelor din iunie 2019, activitățile programului au implicat la nivelul țărilor din regiune peste 3000 de profesori din circa 2000 de școli și peste 50.000 de elevi.

  • În Kazahstan, 800 de profesori din 75 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~13.500 de elevi;
  • În Kârgâzstan, 764 de profesori din 1.500 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~35.000 de elevi;
  • În Tadjikistan, 60 de profesori din 9 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~1.080 de elevi;
  • În Armenia, 57 de profesori din 24 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~1.253 de elevi;
  • În Moldova, 174 de profesori din 155 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~3.100 de elevi;
  • În Turkmenistan, 400 de profesori din 50 de școli au fost implicați, cu impact asupra ~2.500 de elevi;
  • Sunt întreprinse eforturi pentru a implica un număr adițional de 260+ școli și trei universități din Armenia, Moldova, Turkmenistan și Uzbekistan – cu un număr adițional de 8.300+ elevi deja implicați;
  • În Uzbekistan, 168 de profesori din 36 de școli și trei universități au fost implicați, cu un impact asupra ~1.500 elevi; și
  • În Rusia, în calitatea sa de țară-pilot pentru proiect, peste 500 de profesori din 157 de școli au fost implicați în perioada anilor 2015-2019, cu un impact asupra 11.300 elevi.
CUNOȘTINȚE ȘI ACȚIUNI

Boxa climaterică s-a extins dincolo de sălile de clasă.

Fiind încurajați de Boxa climaterică, elevii din opt țări au implementat proiecte practice din domeniul climatic în școlile și comunitățile lor. Cele mai bune proiecte naționale au fost prezentate la două categorii ale unui concurs școlar regional: reducerea amprentei de carbon și schimbările climatice și resursele de apă.

În aprilie 2019, elevii și profesorii lor s-au întrunit la Almaty, Kazahstan, pentru a celebra runda finală internațională a concursului unde au fost premiate 26 cele mai bune proiecte climatice comunitare.

Echipele școlare și-au demonstrat cu mândrie proiectele lor, care au variat de la tehnologiile de purificare a apei până la irigarea eficientă din perspectiva apei, serele, managementul deșeurilor, restabilirea pădurilor, proiecte pilot de energie regenerabilă, promovarea și conștientizarea la nivel de comunitate.

TABĂRA CLIMATICĂ

În iunie 2019, școlari din nouă țări – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan – au participat la o tabără de vară climatică. Tabăra s-a axat pe eficiența energetică și implicarea personală în conservarea naturii.Participanții au savurat experiența dată.

Tatiana Manastîrlî, o elevă din Moldova, a menționat că este foarte recunoscătoare proiectului Boxa climaterică pentru o aventură atât de magică: „Această călătorie a jucat un rol mare în auto-realizarea mea și mi-a schimbat viziunile cu privire la tot ce mă înconjoară și cu privire la viață în general”.

Hurshedzhon Komilov, un elev din Tadjikistan, a adăugat „am doar impresii pozitive de la participarea în program, mi-am făcut mulți prieteni noi, care au devenit familia mea; am învățat multe lucruri noi despre energie și ecologie; această tabără a fost de neuitat”. 

DE LA ȘCOLI COMUNITARE LA REZONANȚĂ GLOBALĂ

Proiectul Boxa climaterică contribuie la Acțiuni pentru abilitarea climatică (ACE) – un cadru adoptat de Convenția Cadru ONU asupra schimbărilor climatice (UNFCCC). ACE au derivat din recunoașterea faptului că pentru a realiza țintele Acordului de la Paris, țările trebuie să fortifice educația privind schimbările climatice, conștientizarea și participarea publică.

Implementarea ACE a fost recunoscută ca un factor esențial pentru ca populațiile și guvernele să înțeleagă și să participe în soluționarea provocărilor complexe induse de schimbările climatice.

REALIZAREA OBIECTIVELOR PENTRU VIITOR

Educația reprezintă o parte integră a liderismului pentru climă și Boxa climaterică coagulează eforturile pentru a face ca educația în domeniul schimbărilor climatice să fie mai relevantă, echitabilă și incluzivă pentru toți tinerii. Edificând fundamentul pentru acțiunile climatice pe educație, țările din Europa și Asia Centrală ar putea să-și realizeze angajamentele asumate sub egida Acordului de la Paris, să realizeze ODD-urile și să asigure pentru tinerii de azi un viitor stabil din punct de vedere climatic.

Educația este un factor cheie pentru acțiunile climatice.

Boxa climaterică este un program de studii interactiv care se axează pe copiii de vârstă școlară pentru a-i învăța despre știința care stă la baza schimbărilor climatice, incluzând recomandări practice pentru reducerea amprentei lor de carbon și ajustarea impacturilor la schimbările climatice. Acesta a fost elaborat de o echipă multidisciplinară de persoane – inclusiv experți notorii în domeniul climatic, oameni de știință, profesori și autori profesioniști care scriu literatură pentru copii. Boxa climaterică a fost elaborată de PNUD cu sprijinul financiar din partea GEF, Guvernului Federației Ruse și Companiei Coca Cola. Puteți accesa materialele acestui instrumentar la www.climate-box.com